زعفران تربت حیدریه

عوامل موثر بر تمایل زعفران‌ کارن به توسعه‌ کشت زعفران در تربت حیدریه

در ادامه خلاصه ایی از مقاله که به بررسی عوامل موثر بر تمایل زعفران‌ کارن به توسعه‌ کشت زعفران در تربت حیدریه نوشته شده توسط : محتشمی، تکتم؛ زندی دره غریبی، بهاره؛ میپردازیم 

این مقاله در مجله  پژوهش و برنامه ریزی روستایی در زمستان 1396 - شماره 20 منتشر شده است

زعفران ایرانی محصولی با ارزش تولید و بهره‌وری آب بالا است که توسعه آن فرصتی برای کاهش فقر در مناطق روستایی به شمار می‌آید. تحلیل عوامل موثر بر توسعه کشت زعفران می‌تواند در ارزیابی مجموعه سیاست‌های اعمال‌شده در این‌باره مفید واقع شود. هدف از این مطالعه شناخت و اندازه‌گیری کمّی عوامل تاثیرگذار بر توسعة کشت محصول زعفران تربت حیدریه است. روش: تحقیق حاضر از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را زعفران‌کاران شهرستان¬های تربت حیدریه و زاوه استان خراسان رضوی در سال ۱۳۹۳ تشکیل داده‌اند. در دستیابی به هدف تحقیق از مدل رگرسیونی لوجیت و داده¬های مقطع زمانی بهره گرفته شده است.

حجم نمونه با استفاده از حجم نمونه براساس نرم‌افزار PASS، ۱۷۰ نفر از زعفران‌کارانی تعیین شد که امکان توسعه کشت زعفران برای آن‌ها با توجه به موجودی اراضی قابل اختصاص وجود داشته است. یافته‌ها: نتایج به‌دست‌آمده نشان می¬دهد داشتن سابق کشت، بالابودن تعداد قطعات زمین، درآمد بالای حاصل از کشت زعفران و وجود تنوع محصول در الگوی کشت، از عواملی هستند که تاثیر مثبتی بر تمایل زعفران‌کاران به توسعه کشت این محصول دارند، در‌حالی‌که بالابودن سن زعفران‌کار و دارابودن شغل غیرکشاورزی اثر منفی بر این امر خواهد داشت.

محدودیت‌ها: دسترسی به کشاورزان و کسب اطلاعات در راستای اهداف تحقیق، عمده‌ترین چالش تحقیق حاضر است. راهکارهای عملی: با توجه به این نتایج، افزایش کلاس‌های ترویجی و آموزشی برای بالابردن سطح دانش کشاورزان جوان، تشکیل تعاونی‌های تولید و پیگیری اجرای سریع‌تر طرح‌های و یکپارچه‌سازی اراضی و نیز توسعه ابزارهای حمایتی به منظور کاهش ریسک تولید و اشتغال متمرکز کشاورزان در زراعت زعفران توصیه می‌شود. اصالت و ارزش: یافته‌های این تحقیق می‌تواند در جهت برطرف‌ساختن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوّت متناسب با برنامه‌ریزی توسعه زعفران در عمده‌ترین منطقه کشت این محصول مفید بوده و الگویی جهت استفاده در دیگر مناطق کشور باشد.